Erasmus+ Sport 2018 »Active and Healthy Olympic Seniors« AHOS


erasmus-logo-300x159

Fakulteta za komercialne in poslovne vede je uspešno prijavila in bila izbrana kot nosilna institucija v okviru mednarodnega projekta  Erasmus+ Sport 2018 »Active and Healthy Olympic Seniors« – AHOS.

Projekt traja od 1.1.2019 do 31.12.2020.

Skupna vrednost projekta je 45.070,00 EUR.

V projekt so vključeni partnerji:

Opis projekta:

Vsebina projekta “Active and Healthy Olympic Seniors” proučuje telesno dejavnostjo državljanov EU, zlasti starejših, bivših vrhunskih športnikov olimpijcev in paraolimpijcev. Znanstveniki poročajo o številnih pozitivnih učinkih redne fizične aktivnosti na celotno življenjsko dobo. Vrhunski športniki so bili v mladosti izjemno fizično aktivni, vendar so manj aktivni v starejši dobi (65+ let), zato je cilj projekta zmanjšati tveganja neaktivnega življenja v skupini nekdanjih vrhunskih športnikov po koncu športne kariere.

Glavni namen projekta je na osnovi raziskave gibalne aktivnosti bivših vrhunskih športnikov (olimpijcev in paraolimpijcev) in eksperimenta vodene vadbe, priprava vadbenega modela in predstavitev priporočil za usposabljanje starejših. Ugotovitve raziskav bi lahko prispevale k uspešnim prehodom po upokojitvi in služile kot osnova za predloge za celostno sistemsko podporo vrhunskim športnikom.

Cilj projekta je povečati možnosti starejših za vključevanje v telesno dejavnost s posebnim poudarkom na olimpijcih in paraolimpijcih po upokojitvi iz tekmovalnega športa. Ugotoviti želimo kakšna je športna aktivnost bivših vrhunskih športnikov in kakšne podpore so deležni v partnerskih državah ter spoznati povezavo med športnimi aktivnostmi in zadovoljstvom z življenjem, samopodobo, občutkom zdravja oz. kakovostjo življenja.

S priročnikom za prilagojeni program telesne dejavnosti za starejše in delavnice bomo ponudili vodič za posameznike, nekdanje športnike in ne-športnike, izvajalce in organizacije, ki želijo izvajati programe telesne dejavnosti za starejše, ki spodbujajo dolgoročno zdravje in dobro počutje.

Print

 

Prijavite se na naše e-novice

Bodite obveščeni in se prijavite na naše e-novice

© 2016 - 2018

Fakulteta za komercialne in poslovne vede

, vse pravice pridržane. | Piškotki