Učni načrti


1. LETNIK
Temeljni predmeti

Predmeti smeri

 

2. LETNIK
Temeljni predmeti

Strokovni izbirni predmeti

Prosto-izbirni predmeti


ANALIZA POSLOVANJA IN KONTROLING

Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Tatjana Dolinšek
Letnik: 1.
Št. kreditnih točk: 8

Vsebina predmeta

1.Branje in razumevanje temeljnih računovodskih izkazov:

  • Bilanca stanja
  • Izkaz poslovnega izida
  • Izkaz finančni tokov

2.Analiza poslovanja podjetja z izbranimi kazalniki:

  • Kazalniki donosnosti
  • Kazalniki likvidnosti
  • Kazalniki gospodarnosti
  • Ostali kazalniki (EBIT, EBITDA, VA,EVA)

3.Kontroling

  • Vloga in pomen kontrolinga
  • Pristop h kontrolingu (angelški, nemški)
  • Naloge kontrolerja

4.Analiza občutljivosti poslovnih odločitev na poslovno izidni in finančni tok podjetja

  • obvladovanje stroškov
  • optimizacija poslovnega izida
  • optimizacija denarnega toka

5.Metode ugotavljanja vrednosti podjetja

  • Izračun diskontiranega denarnega toka s pomočjo metode WACC
  • vrednotenje na osnovi EBITDA, Altmanovega modela

6.Informacijska podpora analizi poslovanja (uporaba MS Excela pri analizi poslovanja in sprejemanju poslovnih odločitev)

Obveznosti študentov pri predmetu

  • pisni izpit
  • ocenjevanje učnih izidov v e-učilnici

PRIMERJALNI GOSPODARSKI SISTEMI

Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: red. prof. dr. Vito Bobek
Letnik: 1.
Št. kreditnih točk: 8

Vsebina predmeta

  • benchmarking metoda
  • determinante razvoja
  • učinkovitost vlade
  • učinkovitost menedžmenta

Obveznosti študentov

  • sodelovanje pri predmetu
  • pisni izdelek – naloga
  • predstavitev naloge
  • izpit
  • ocenjevanje učnih izidov v e-učilnici

STRATEGIJA IN RAZVOJ PODJETJA

Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Matjaž Štor
Letnik: 1.
Št. kreditnih točk: 6

Vsebina predmeta

  • osnove strateškega managementa
  • definicije strategije
  • povezava med strategijo, poslanstvom in cilji, vizija in poslanstvo podjetja
  • strateška analiza okolja in podjetja
  • strateško pozicioniranje – oblikovanje strategije za vstop na tuje trge
  • ofenzivne in defenzivne strategije
  • implementacija strategije: struktura in kultura podjetja, lastniški in operativni management
  • korporativno upravljanje
  • vloga različnih subjektov v poslovanju
  • OECD načela korporativnog upravljanja
  • poslovna politika podjetja
  • razvoj podjetja

Obveznosti študentov

  • pisni ali ustni izpit
  • seminarska naloga
  • predstavitev seminarja
  • ocenjevanje učnih izidov v e-učilnici

KADROVSKI MENEDŽMENT

Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Anita Goltnik Urnaut
Letnik: 1.
Št. kreditnih točk: 6

Vsebina predmeta

  • Opredelitev osnovnih pojmov s področja kadrovskega menedžmenta
  • Pregled  klasičnih in sodobnih pristopov v ravnanju s kadri
  • Strateški pomen kadrovskih virov in  povezava s poslovno strategijo
  • Človek in njegove zmožnosti: Osebnost (temperament, značaj, telesne značilnosti, sposobnosti), motivacija, ustvarjalnost
  • Elementi procesa kadrovskega menedžmenta:
  • Načrtovanje kadrov (aktivnosti načrtovanja in dejavniki, ki vplivajo na planiranje potreb po kadrih)
  • Izbiranje kadrov
  • Razvoj kadrov (mentorstvo, coaching, izobraževanje, usposabljanje in napredovanje, kariera)
  • Vrednotenje, motiviranje in nagrajevanje (vrednotenje zahtevnosti dela, vrednotenje rezultatov dela, sistemi nagrajevanja).
  • Vzdrževanje učinkovitih odnosov (strategije timskega dela, reševanje konfliktov, pripadnost, dobri medosebni odnosi, letni razgovor), opredelitev osnovnih pojmov s področja kadrovskega menedžmenta
  • Vodenje
  • Ergonomska ureditev delovnega mesta, skrb za zdravje zaposlenih, nove organizacijske oblike ter fleksibilnost dela
  • Mednarodni vidiki kadrovskega menedžmenta, mobilnost, medkulturnost

Obveznosti študentov

Način (pisni izpit, ustno izpraševanje, naloge, projekt)

  • sprotno ustno aktivno sodelovanje pri kontaktnih urah
  • krajši pisni izdelki (poročila o vajah)
  • daljši pisni izdelek – raziskovalna naloga, pisna analiza in predstavitev raziskovalnega članka ter vodenje razprave
  • pisni izpit
  • ocenjevanje učnih izidov v e-učilnici

RAZISKOVALNA METODOLOGIJA

Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: izr. prof. dr. Samo Uhan
Letnik: 1.
Št. kreditnih točk: 8

Vsebina predmeta

  • v prvem delu se študenti seznanijo s konceptom družboslovne raziskave. Izhajajoč iz ideje raziskovalnega načrta obravnavajo različne raziskovalne pristope v polju družboslovnega raziskovanja
  • v drugem delu študenti obravnavajo značilnosti kvantitativnega raziskovanja. Začnejo s postopki vzorčenja in nadaljujejo z obravnavo posebnosti strukturiranega intervjuja. Seznanijo se z različnimi pristopi zbiranja podatkov, ki so v uporabi v kvantitativnem raziskovanju
  • tretji del vključuje vsebine kvalitativnih raziskovalnih pristopov. Študenti obravnavajo tehnike zbiranja podatkov, ki jih raziskovalci najpogosteje uporabljajo v kvalitativnem raziskovanju kot so npr. fokusne skupine, entnografija in opazovanje z udeležbo
  • četrti del vključuje pripravo raziskovalnega načrta in izvedbo samostojne analize na osnovi podatkovnih baz primarnih in sekundarnih raziskav.

Obveznosti študentov

  • izdelava raziskovalnega projekta
  • pisni izpit
  • ocenjevanje učnih izidov v e-učilnici


UPRAVLJANJE TURISTIČNIH DESTINACIJ

Vrsta predmeta: OBVEZNI SMERNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Ivo Mulec
Letnik: 1.
Število ECTS kreditov: 8

Vsebina predmeta

  • pojmovna določitev turistične destinacije
  • turistična organizacija in turistični management
  • načrtovanje turistične destinacije
  • organizacija v turistični destinaciji
  • nadzorovanje kakovosti v turistični destinaciji

Obveznosti študentov

  • pisni izpit
  • seminarska naloga
  • druge oblike sodelovanja
  • ocenjevanje učnih izidov v e-učilnici


KULTURNA DEDIŠČINA

Vrsta predmeta: OBVEZNI SMERNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Lea Kužnik
Letnik: 1.
Število ECTS kreditov: 8

Vsebina predmeta

  • temeljni pojmi in tipologija dediščine
  • zaščita dediščine na različnih nivojih
  • Unesco dediščina Slovenije
  • dediščina in avtentičnost
  • pomembnejše oblike kulturne dediščine v turistični ponudbi: dediščina vsakdanjega gospodarskega prizadevanja, kulture stavbarstva, oblačilnega videza, domačih in umetnostnih obrti, gostoljubnosti, šeg in navad, glasbe in ustnega slovstva, transportne in prometne kulture, trgovanja, prehranjevanja…
  • slovenske posebnosti: kozolec, panjska končnica, pehtranova potica…
  • kulturna dediščina – osnova za razvoj turističnih produktov
  • interpretacije dediščine
  • vključevanje različnih oblik kulturne dediščine v sodobno turistično ponudbo
  • eden – mreža Evropskih destinacij odličnosti
  • inovacije v turizmu na osnovi kulturne dediščine: turizem v zidanicah, glamping…
  • temačna kulturna dediščina  – osnova za razvoj temačnega turizma v Sloveniji in svetu
  • slovenska spominkarska piramida

Obveznosti študentov

  • pisni izpit
  • seminarska naloga ali razvojni elaborat s predstavitvijo in diskusijo
  • obvezna strokovna ekskurzija
  • opravljene terenske vaje
  • ocenjevanje učnih izidov v e-učilnici

ZDRAVILIŠKI IN VELNEŠKI TURIZEM

Vrsta predmeta: OBVEZNI SMERNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Elena Marulc
Letnik: 1.
Število ECTS kreditov: 8

Vsebina predmeta

1.Promocija zdravja

  • Celostni pristop (družbeno-ekonomski, socialni, trženjski vidiki) k zdravju za človekovo počutje in osebni razvoj
  • Promocija zdravja v Sloveniji in nekaterih primerljivih državah

2.Zdraviliški turizem

  • Opredelitev zdravstvenega in zdraviliškega turizma – posebnosti
  • Vrste zdravstvenega turizma (preventivni, kurativni)
  • Zgodovina zdraviliškega turizma
  • Naravni zdravilni dejavniki
  • Status zdravilišča
  • Etimološki vidik pojma spa
  • Menedžiranje ponudbe v zdraviliškem turizmu
  • Posebnosti pri trženju zdraviliškega turizma

3. Velneški turizem

  • Velnes kot zdravi celostni življenjski slog
  • Opredelitev velneške dejavnosti in velneškega turizma
  • Primerjava velneškega in spajevskega turizma
  • Menedžiranje ponudbe v velneškem turizmu
  • Posebnosti pri trženju velneškega turizma

Obveznosti študentov

  • pisni izpit
  • seminarska naloga
  • ocenjevanje učnih izidov v e-učilnici

SEMINAR O MAGISTRSKI NALOGI

Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Tatjana Kovač
Letnik: 2.
Število ECTS kreditov: 8

Vsebina predmeta

  • proces diplomiranja na magistrskem študiju
  • struktura dispozicije in  magistrske naloge
  • bibliografske baze podatkov
  • navajanje virov
  • osnutek dispozicije magistrske naloge

Obveznosti študentov

  • aktivno sodelovanje študentov, vaje
  • seminarsko delo (osnutek dispozicije s predstavitvijo, obvezna aktivnost)
  • ocenjevanje učnih izidov v e-učilnici

 


KRIZNI MENEDŽMENT

Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: izr. prof. dr. Drago Dubrovski
Letnik: 2.
Število ECTS kreditov: 8

Vsebina predmeta

  • kriza in njene značilnosti
  • razvrstitev kriz
  • simptomi, vzroki in posledice krize
  • pojem in vsebina kriznega managementa
  • posebni primeri kriznega managementa
  • preprečevanje nastanka akutnih kriz
  • prenova podjetja
  • doseganje prenove z metodo prestrukturiranja in metodo reinženiringa poslovanja
  • posebnosti spreminjanja kulture podjetja

Obveznosti študentov

  • pisni izpit
  • projektna naloga
  • ocenjevanje učnih izidov v e-učilnici


GASTRONOMIJA

Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Lea Kužnik
Letnik: 2.
Število ECTS kreditov: 8

Vsebina predmeta

  • izbrana poglavja iz zgodovine gastronomije
  • kulinarične spremembe v različnih družbenih in geografskih okoljih od prazgodovine, antike, srednjega veka do danes
  • sestavine za pripravo jedi
  • živinoreja, poljedelstvo, čebelarstvo, vinogradništvo, sadjarstvo, nabiralništvo, lov, ribolov itd.
  • gospodarska poslopja (kozolec, kašča, torklja…)
  • primer dobre prakse: Dežela kozolcev
  • hrana v šegah in navadah
  • 24 gastronomskih regij Slovenije
  • primer dobre prakse v gastronomskem turizmu: Okusi Posavja
  • tradicionalne jedi Slovenije in njihove zgodbe
  • tržne znamke v gastronomiji: Gostilna Slovenija, Ljubljana Quality, Bohinjsko/From Bohinj, Solnce, Okusi Kamnika, Diši po Prekmurju, Okusi Radolce, Dobrote Dolenjske, Fonda brancin…
  • Evropska destinacija odličnosti (EDEN)
  • kuharske knjige na Slovenskem in v svetu
  • gostoljubnost in gastronomija
  • analiza primerov dobrih praks pri vključevanju prehranske kulturne dediščine v sodobno turistično ponudbo: Matjaževa domačija, Oštarija, Okusi Posavja…
  • gastronomske prireditve in festivali
  • kulinarični spominki v turizmu

Obveznosti študentov

  • pisni izpit
  • seminarska naloga ali razvojni elaborat s predstavitvijo in diskusijo
  • obvezna strokovna ekskurzija
  • opravljene terenske vaje
  • ocenjevanje učnih izidov v e-učilnici

GLOBALNO ZDRAVJE IN TURIZEM

Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Elena Marulc
Letnik: 2.
Število ECTS kreditov: 8

Vsebina predmeta

  • uvod v politiko globalnega zdravja
  • zdravje sveta
  • porazdelitev zdravja v svetu
  • prioritete politike globalnega zdravja
  • organizacija porazdelitve  globalnega zdravja
  • porazdelitev zdravstvenih storitev v Evropi
  • vloga mednarodnih akterjev v porazdelitvi zdravstvenih storitev
  • porazdelitev zdravstvenih storitev – problematika povpraševanja
  • porazdelitev zdravstvenih storitev- problematika potrošnje
  • pomen kulture, razredna in spola na dojemanje zdravja, bolezni in potovanj
  • zdravstvene razmere destinacije
  • etični vidiki na področju globalnega zdravja in turizma
  • ključni igralci v globalnem zdravstvu
  • vidiki v povezavi z definicijo zdravstvenih in turističnih problemov
  • vloga zdravstvenih sistemov in vpliv mehanizmom financiranja zdravstva na globalno zdravje
  • pravo in človekove pravice z vidika analize globalnega zdravja in turizma
  • dinamika odgovorov mednarodnega zdravja in turizma na naravne nesreče

Obveznosti študentov

  • pisni izpit
  • seminarska naloga z ustno predstavitvijo
  • ocenjevanju učnih izidov v e-učilnici

ZELENI TURIZEM IN TRAJNOSTNI RAZVOJ

Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Elena Marulc
Letnik: 2.
Število ECTS kreditov: 8

Vsebina predmeta

  • Definiranje zelenega turizma in produktov zelenega razvoja
  • Upravljanje in razvoj zelenega turizma, vključevanje družbe ter javno ozaveščanje
  • Primeri dobre prakse zelenega turizma
  • Načela in pomen zelenega turizma
  • Razvoj zelenega turizma za boljši trajnostni gospodarski razvoj
  • Analiza zelenega turizma glede na zakone, standarde, podlage in priporočila v Sloveniji in EU
  • Okoljski, ekonomski in socialni cilji razvoja zelenega turizma, ukrepi in spodbude za njihovo dosego
  • Načela sodelovanja in participativnega načrtovanja zelenega turizma
  • Analiziranje dobrih praks in primerov razvoja zelenega turizma doma in v tujini
  • Definiranje trajnostnega in odgovornega razvoja in trajnosti
  • Vključenost vseh deležnikov in njihova vloga
  • Vrste trajnostnega turizma in primeri
  • Načela in pomen trajnostnega razvoja
  • Analiza zakonov in standardov v RS in EU
  • Okoljski, ekonomski in socialni cilji, trajnostnega razvoja in ukrepi
  • Načela sodelovalnega načrtovanja trajnostnega turizma
  • Kazalniki trajnostnega in odgovornega turizma
  • Primeri razvoja trajnostnega in odgovornega turizma s pomočjo dobrih praks doma in v tujini

Obveznosti študentov

  • pisni izpit
  • projektno delo s predstavitvijo
  • ocenjevanju učnih izidov v e-učilnici

OBLIKOVANJE TURISTIČNIH PRODUKTOV

Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Lidija Kodrin
Letnik: 2.
Število ECTS kreditov: 8

Vsebina predmeta

  • turistični proizvod
  • storitve in doživetja v turizmu
  • trženjski splet za turistične proizvode
  • proces razvoja turističnih proizvodov
  • oblikovanje zgodb v turizmu
  • sooblikovanje turističnih proizvodov
  • oblikovanje celostnih turističnih doživetij
  • trajnostni turistični proizvodi
  • kakovost in varnost turističnih proizvodov

Obveznosti študentov

  • pisni izpit
  • projektno delo s predstavitvijo
  • ocenjevanju učnih izidov v e-učilnici

TURISTIČNE DESTINACIJE SVETA

Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Ivo Mulec
Letnik: 2.
Število ECTS kreditov: 8

Vsebina predmeta

  • zgodovinski pregled turističnih gibanj v svetu
  • analiza statističnih podatkov in sodobnih trendov turističnih gibanj v svetu
  • predstavitev najpomembnejših in najbolj kompetentnih TD v Evropi, Amerikah, Avstralazije in Afrike
  • analiza naravnih in izgrajenih resursov, zaščitenih območij, najpomembnejših turističnih atrakcij ter turistične infra in suprastrukture v izbranih TD sveta

Obveznosti študentov

  • pisni/ustni izpit
  • seminarska naloga v obliki raziskave
  • ocenjevanju učnih izidov v e-učilnici

TURIZEM IN REGIONALNI RAZVOJ

Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Ivo Mulec
Letnik: 2.
Število ECTS kreditov: 8

Vsebina predmeta

  • turistična regija kot podsistem ekonomskega in prostorskega sistema
  • turistična regionalizacija kot odgovor na globalne procese
  • načrtovanje turistične destinacije
  • prostorske razlike kot izhodišče regionalnega razvoja v turistični regionalizaciji
  • rezultati raziskave ocenjevanje kakovosti turistične ponudbe v določeni regiji /Kvarner/
  • rezultati raziskave ocenjevanja kakovosti turistične ponudbe v določeni regiji  – metodološki del

Obveznosti študentov

  • pisni/ustni izpit
  • ocenjevanje učnih izidov v e-učilnici

PRAVO EU

Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Bojan Vavtar
Letnik: 2.
Število ECTS kreditov: 6

Vsebina predmeta

  • zgodovinski oris razvojnosti  Evropskih skupnosti
  • pravni viri
  • temeljna načela prava Skupnosti
  • institucije in organi : Evropski svet, Evropski parlament;  drugi organi : Sodišče ES, računsko sodišče, etc.
  • štiri svoboščine : prost pretok blaga, prosto gibanje delavcev, etc.
  • pravo konkurence
  • socialna politika

Razmerje med pravom skupnosti in pravnimi redi držav članic:

  • avtonomnost prava EU
  • primarnost prava EU
  • neposredna uporabnost prava EU
  • pravna subjektiviteta Unije in delitev pristojnosti med ES in državami članicami
  • odprta vprašanja

Obveznosti študentov

  • pisni/ustni izpit
  • seminarska naloga
  • poročanje o analizi posameznega primera
  • ocenjevanje učnih izidov v e-učilnici

MEDKULTURNO KOMUNICIRANJE

Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Anita Goltnik Urnaut
Letnik: 2.
Število ECTS kreditov: 6

Vsebina predmeta

  • kultura
  • opredelitev kulture, značilnosti kulture, sestavine kulture, modeli kulture, globalizacija, razlike med kulturami, vpliv kulture na osebnost in razmišljanje, kulturni šok, prilagajanje na tuje kulturno okolje, odnos do priseljencev
  • vpliv kulture na komunikacijo
  • področja kulturnih razlik v komunikaciji
  • vpliv kulture na komunikacijski proces
  • ovire v komuniciranju med kulturami
  • izboljšanje medkulturnega komuniciranja
  • klasifikacija kultur
  • pristopi v medkulturnem raziskovanju
  • dimenzije kulture
  • tipične kulture
  • odzivanje na kulturne razlike
  • poslovni razgovori v medkulturnem okolju
  • poslovni sestanki s predstavniki iz različnih kultur
  • poslovne predstavitve v različnih poslovnih okoljih
  • pisna poslovna komunikacija v različnih medkulturnih okoljih
  • medkulturna pogajanja
  • vodenje v medkulturnem okolju
  • posebnosti upravljanja s kadri v različnih kulturnih okoljih
  • etika in korupcija v različnih kulturah
  • medkulturno komuniciranje v turizmu/komerciali/v poslovni informatiki
  • komunikacija pred, med in po udeležbi v turističnem produktu
  • vpliv kulturnega okolja na komercialno in poslovno delovanje
  • kulturne posebnosti na področju poslovne informatike

Obveznosti študentov

  • sprotno ustno aktivno sodelovanje na pri kontaktnih urah
  • poročila o vajah
  • raziskovalna naloga
  • pisni izpit
  • ocenjevanje učnih izidov v e-učilnici

Prijavite se na naše e-novice

Bodite obveščeni in se prijavite na naše e-novice

© 2016 - 2021

Fakulteta za komercialne in poslovne vede

, vse pravice pridržane. | Piškotki