Učni načrti
1. LETNIK |
Obvezni skupni predmeti |
Modul: TURISTIČNA DESTINACIJA |
Modul: HOTELIRSKA INDUSTRIJA |
2. LETNIK |
Modul: TURISTIČNA DESTINACIJA |
Modul: HOTELIRSKA INDUSTRIJA |
Prosto izbirni predmeti |
RAZISKOVALNA METODOLOGIJA
Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: izr. prof. dr. Samo Uhan
Letnik: 1.
Št. kreditnih točk: 8
Vsebina predmeta
- v prvem delu se študenti seznanijo s konceptom družboslovne raziskave. Izhajajoč iz ideje raziskovalnega načrta obravnavajo različne raziskovalne pristope v polju družboslovnega raziskovanja
- v drugem delu študenti obravnavajo značilnosti kvantitativnega raziskovanja. Začnejo s postopki vzorčenja in nadaljujejo z obravnavo posebnosti strukturiranega intervjuja. Seznanijo se z različnimi pristopi zbiranja podatkov, ki so v uporabi v kvantitativnem raziskovanju
- tretji del vključuje vsebine kvalitativnih raziskovalnih pristopov. Študenti obravnavajo tehnike zbiranja podatkov, ki jih raziskovalci najpogosteje uporabljajo v kvalitativnem raziskovanju kot so npr. fokusne skupine, entnografija in opazovanje z udeležbo
Obveznosti študentov pri predmetu
- izdelava raziskovalnega projekta
- pisni izpit
USMERJANJE USTVARJALNOSTI
Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: red. prof. dr. Borut Likar
Letnik: 1.
Št. kreditnih točk: 8
Vsebina predmeta
Uvod
- inoviranje, podjetnost in inovativnost kot način živeljenja in dela
- opredelitev osnovnih pojmov in konceptov
Inovacijska veriga – od izziva do realizacije
- zaznavanje priložnosti, kreiranje in izbor idej ter dokazovanje delovanja novosti oz. prototopiranje
- identifikacija problemov in zaznavanje priložnosti, kreiranje in izbor idej ter dokazovanje delovanja novosti oz. prototipiranje
- zaščita idej in intelektualna lastnina
- komercializacija znanja, tehnologije, idej in know-howa
- oblike poslovne realizacije novost
Osnove obvladovanja inoviranja v organizaciji
- odprto inoviranje
- inovacijska kultura
Obveznosti
- aktivno sodelovanje na predavanjih
- krajši pisni izdelki
- vaje
- pisni izdelek/ustni izpit
PRIMERJALNI GOSPODARSKI SISTEMI
Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: izr. prof. dr. Vito Bobek
Letnik: 1
Št. kreditnih točk: 8
Vsebina predmeta
- benchmarking metoda
- determinante razvoja
- učinkovitost vlade
- učinkovitost menedžmenta
Obveznosti študentov
- pisni izpit
- seminarska naloga
- aktivnost na seminarju in vajah
STRATEGIJA IN RAZVOJ PODJETJA
Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Matjaž Štor
Letnik: 1.
Št. kreditnih točk: 8
Vsebina predmeta
- osnove strateškega managementa
- definicije strategije
- povezava med strategijo, poslanstvom in cilji, vizija in poslanstvo podjetja
- strateška analiza okolja in podjetja
- strateško pozicioniranje – oblikovanje strategije za vstop na tuje trge
- ofenzivne in defenzivne strategije
- implementacija strategije: struktura in kultura podjetja, lastniški in operativni management
- korporativno upravljanje
- vloga različnih subjektov v poslovanju
- OECD načela korporativnog upravljanja
- poslovna politika podjetja
- razvoj podjetja
Obveznosti študentov
- pisni ali ustni izpit
- seminarska naloga
- predstavitev seminarja
PRIHODKOVNI MENEDŽMENT V TURIZMU
Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: izr. prof. dr. Drago Dubrovski
Letnik: 1.
Št. kreditnih točk: 8
Vsebina predmeta
- prihodkovni menedžment in odločanje v podjetju
- teorija cen s poudarkom na storitvah
- tržna segmentacija in diferenciranje cen
- modeli in vrste povpraševanja ter vedenje potrošnikov
- metode določanja cen in drugih prodajnih pogojev
- obvladovanje stroškov in cene
- upravljanje s kapacitetami v turizmu
- prihodkovni management in CRM
Obveznosti študentov pri predmetu
- pisni izpit
- projekt
KADRI V TURIZMU
Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Anita Goltnik Urnaut
Letnik: 1.
Št. kreditnih točk: 10
- Vsebina predmeta
- pojem Human Resource Managementa (HRM) in koncept kadrovskega menedžmenta
- posebnosti dela v turizmu
- pregled klasičnih in sodobnih pristopov v ravnanju s kadri na področju storitvene dejavnosti
- strateški pomen kadrovskih virov in povezava s poslovno strategijo v turistični dejavnosti
- mednarodni vidiki kadrovskega menedžmenta, mobilnost, medkulturnost
- vloga posameznika in tima v podjetju, vodenje, voditeljstvo in motiviranje
- elementi procesa kadrovskega menedžmenta
- analiza dela in sistemizacija
- vrednotenje zahtevnosti dela in vrednotenje rezultatov dela, sistemi nagrajevanja
- sistemi razvoja kadrov, izobraževanje, usposabljanje in napredovanje
- osebni razvoj, kompetence, talenti in kariera v turizmu
- trendi v ravnanju s kadri v turizmu: mentorstvo, coaching, vodenje s cilji in pooblaščanje, učenje in organizacijsko učenje, menedžment znanja, nove organizacijske oblike in fleksibilnost dela
Obveznosti študentov pri predmetu
- pisni/ustni izpit
- aktivno sodelovanje skupinskih in individulanih na vajah
- pisna analiza in predstavitev raziskovalnega članka ter vodenje razprave
UPRAVLJANJE TURISTIČNIH DESTINACIJ
Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Ivo Mulec
Letnik: 1.
Št. kreditnih točk: 10
Vsebina predmeta
- pojmovna določitev turistične destinacije
- turistična organizacija in turistični management
- načrtovanje turistične destinacije
- organizacija v turistični destinaciji
- nadzorovanje kakovosti v turistični destinaciji
Obveznosti študentov pri predmetu
- pisni izpit
- seminarska naloga
- drugo
MENEDŽMENT HOTELA
Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: red. prof. dr. Marli Gonan Božac
Letnik: 1.
Št. kreditnih točk: 10
Vsebina predmeta
- osnove menedžmenta, razvoj znanosti o menedžmentu
- funkcije menedžmenta v hotelirstvu
- načrtovanje v hotelirstvu, vizija, poslanstvo, cilji, odkup MBO, strategije in strateško načrtovanje
- organizacija v hotelirstvu
- vodenje
- nadzorovanje
- sodobne smeri in modeli menedžmenta v hotelirstvu
Obveznosti študentov pri predmetu
- pisni izpit
- ustni izpit
- seminarska naloga
EKONOMIJA ŠPORTA
Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: objavljen bo naknadno
Št. kreditnih točk:8
Vsebina predmeta
- šport,nameni udejstvovanja in pomen športa za človeka in družbo
- BDP in deleži za šport pri nas in v Evropi,
- financiranje športa po letu 1991 doma in v Evropi in natečaji za javna sredstva – MŠŠ in Fundacije za šport
- drugi viri financiranja športa
- produkti in osnove trženja v športu
- načini trženja
- trženje produktov športa na različnih področjih, tudi v turizmu
- spomzorske pogodbe in pogodbe za vrhunske športne dosežke
Obveznosti študentov pri delu
- pisni izpit
- ustni izpit
- seminarska naloga
EKONOMIJA TRAJNOSTNEGA RAZVOJA
Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Elena Marulc
Št. kreditnih točk: 8
Vsebina predmeta
- teoretične podlage trajnostnega razvoja
- pomen implementacije v konceptu trajnostnega razvoja
- cilji trajnostnega razvoja v turizmu
- načela trajnostnega razvoja v turizmu
- sistem trajnostnega razvoja na ravni lokalne skupnosti. Predpostavke za implementacijo trajnostnega razvoja s poudarkom na turizmu
- ekonomski vidiki zaščite okolja
- dejavniki, pomembni pri doseganju trajnostnega razvoja
- prednosti in omejitve trajnostnega razvoja, posebno v turizmu
Obveznosti študentov pri delu
- pisni izpit
- seminarska naloga
- esej
HOTELSKE VERIGE
Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: objavljen bo naknadno
Št. kreditnih točk:8
Vsebina predmeta
- osnove hotelskih verig
- vrste in oblike hotelskih verig
- hotelske verige v Sloveniji in v svetu
- oznake in standardi, ki se uporabljajo v hotelirstvu
Obveznosti študentov pri delu
- ustni izpit
- seminarska naloga
- drugo
MEDKULTURNO KOMUNICIRANJE
Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Anita Goltnik Urnaut
Št. kreditnih točk:6
Vsebina predmeta
- kultura: opredelitev kulture, značilnosti kulture, sestavine kulture, modeli kulture, globalizacija, razlike med kulturami, vpliv kulture na osebnost in razmišljanje, kulturni šok, prilagajanje na tuje kulturno okolje, odnos do priseljencev
- vpliv kulture na komunikacijo: področja kulturnih razlik v komunikaciji, vpliv kulture na komunikacijski proces, ovire v komuniciranju med kulturami, izboljšanje medkulturnega komuniciranja
- klasifikacija kultur: pristopi v medkulturnem raziskovanju, dimenzije kulture, tipične kulture, odzivanje na kulturne razlike
- poslovni razgovori v medkulturnem okolju
- poslovni sestanki s predstavniki iz različnih kultur
- poslovne predstavitve v različnih poslovnih okoljih
- pisna poslovna komunikacija v različnih medkulturnih okoljih
- medkulturna pogajanja
- vodenje v medkulturnem okolju
- posebnosti upravljanja s kadri v različnih kulturnih okoljih
- etika in korupcija v različnih kulturah
- medkulturno komuniciranje v turizmu/komerciali/v poslovni informatiki
- komunikacija pred, med in po udeležbi v turističnem produktu
- vpliv kulturnega okolja na komercialno in poslovno delovanjeKulturne posebnosti na področju poslovne informatike
- kulturne posebnosti na področju poslovne informatike
Obveznosti študentov pri delu
- pisni izpit
- naloge
- projekt
MENEDŽMENT HRANE IN PIJAČE
Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Stanislav Renčelj
Št. kreditnih točk:8
Vsebina predmeta
- osnovni cilj industrijskega menedžmenta hrane in pijače
- posebne oblike ponudbe in alternativna hrana
- delovna kultura v hotelirskih podjetjih
- dlovenske narodne jedi
- mednarodna gastronomija
- enologija in gastronomija
- prehranjevalna analiza hrane in pijače
Obveznosti študentov pri delu
- ustni izpit
- praktično delo
MENEDŽMENT TURISTIČNIH AGENCIJ
Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Ivo Mulec
Št. kreditnih točk:6
Vsebina predmeta
- pojem in funkcije turističnih agencij na turističnem trgu
- raziskovanje in razčlenitev turističnega tržišča
- marketinške strategije v turističnih agencijah
- odnos turističnih agencij in poslovnih partnerjev na turističnem trgu
- marketinška mešanica« turistične agencije
- oblikovanje in realizacija turističnega aranžmaja na turističnem trgu
- kadri in poslovna sredstva turistične agencije
- turistični operaterji — pojav in funkcije kot posebne vrste turističnih agencij
Obveznosti študentov pri delu
- pisni izpit
- ustni izpit
- seminarska naloga
ORGANIZACIJA IN INFORMATIZACIJA HOTELOV
Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Tatjana Kovač
Št. kreditnih točk:8
Vsebina predmeta
- organiziranje kot managerska funkcija
- vrste organizacijskih struktur in informatizacija poslovanja
- menedžment hotela in informacijski sistemi
- uporaba informacijske tehnologije v hotelskem poslovanju
- integralni hotelski informacijski sistem
- informatizacija prodaje namestitvenih kapacite
- Customer Relationship Menedžment
- informatizacija recepcijskega poslovanja
- informatizacija hotelske nabave. Supplier Relationship Menedžment
- informatizacija priprave in nudenja prehrambne ponudbe ter točenja pijač (F&B)
- informatizacija vzdrževanja hotela Menedžment Maintanance System
- reinženiring poslovnih procesov (BPR) v hotelu. Informatizacija hotelskega poslovanja in organizacijska kultura
Obveznosti študentov pri delu
- pisni izpit
- ustni izpit
- seminarska naloga
PRAVO V TURIZMU
Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Bojan Vavtar
Št. kreditnih točk:6
Vsebina predmeta
- zgodovinski oris razvojnosti evropskih skupnosti
- pravni viri
- temeljna načela prava skupnosti
- institucije in organi: evropski svet, evropski parlament, drugi organi: sodišče ES, računsko sodišče
- primarnost prava ES
- štiri svoboščine: prost pretok blaga, prosto gibanje delavcev, pravo konkurence, socialna politika
Obveznosti študentov pri delu
- pisni izpit
- ustni izpit
- naloga, projekt
RAČUNOVODSKO POROČANJE ZA HOTELIRSTVO
Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: izr. prof. dr. Tatjana Horvat
Št. Kreditnih točk:8
Vsebina predmeta
- pomen poročanja v hotelirstvu
- odgovornosti poslovodstva v hotelirstvu
- značilnosti računovodstva
- interesne skupine
- obveznosti poročanja
- vrtse računovodskega poročanja
- kazalci in kazalniki
- primer letnega poročila za hotelsko podjejte
- pomen uporabe USALI
Obveznosti študentov pri delu
- pisni izpit
- pisni izdelek
RAZISKOVALNI SEMINAR
Vrsta predmeta: OBVEZNI
Izvajalec predmeta: izr. prof. dr. Samo Uhan
Letnik: 2.
Št. kreditnih točk: 4
Vsebina predmeta
- koraki v raziskovalnem procesu: izbira raziskovalne teme, načrtovanje raziskave, zbiranje podatkov, analiza podatkov, interpretacija rezultatov, izdelava raziskovalnega poročila
- oblikovanje hipotez: prepoznava indikatorjev, opazovanje in merjenje spremenljivk
- priprava in analiza podatkov: vnašanje in kodiranje podatkov, frekvenčne distribucije, mere centralne tendence, mere variabilnosti, bivariatne tabele, mere povezanosti
Obveznosti študentov
- izdelava raziskovalnega projekta
TRŽENJE V TURIZMU
Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: dr. Lidija Kodrin
Št. Kreditnih točk:8
Vsebina predmeta
- opredelitev trženja v turizmu, posebnosti trženja v turizmu, s poudarkom na posebnostih storitev
- trženjsko usmerjeno strateško načrtovanje turistične organizacije
- priprava trženjskih strategij in aktivnosti
- trženjske raziskave v turizmu razumevanje nakupnega vedenja uporabnikov turističnih storitev
- trženjski splet v turizmu: produkt/storitev, cena, tržne poti, trženjsko komuniciranje
- trženjski splet v turizmu: proces izvajanja storitev, obvladovanje ljudi, ustvarjanje storitvenega okolja
- obvladovanje kakovosti v turizmu, zadovoljstvo uporabnikov turističnih storitev
- obvladovanje odnosov z uporabniki in ustvarjanje lojalnosti uporabnikov turističnih storitev
- posebna področja trženja v turizmu: trženje destinacij, blagovne znamke v turizmu
- e-marketing v turizmu, etika in trajnostni princip trženja v turizmu
Obveznosti študentov pri delu
- pisni izpit
- seminarska naloga
- poročilo o vajah
TURIZEM IN REGIONALNI RAZVOJ
Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Ivo Mulec
Št. kreditnih točk:8
Vsebina predmeta
- turistična regija kot podsistem ekonomskega in prostorskega sistema
- turistična regionalizacija kot odgovor na globalne procese
- načrtovanje turistične destinacije
- kriteriji turistične regionalizacije in vrste turističnih regij
- prostorske razlike kot izhodišče regionalnega razvoja v turistični regionalizaciji
- rezultati raziskave ocenjujejo kakovost turistične ponudbe v določeni regiji /Kvarner
- rezultati raziskave ocenjevanja kakovosti turistične ponudbe v določeni regiji – metodološki del
Obveznosti študentov pri delu
- pisni ali ustni izpit
- drugo
INFORMACIJSKA PODPORA POSLOVANJU
Vrsta predmeta: IZBIRNI
Izvajalec predmeta: doc. dr. Tatjana Kovač
Letnik: 2.
Št. kreditnih točk: 8
Vsebina predmeta:
- poslovni informacijski sistemi
- baze podatkov
- vzdrževanje in transport podatkov
- logistični informacijski sistemi
- finančno-računovodski informacijski sistemi
- kadrovski informacijski sistemi in
- proizvodni informacijski sistemi
Obveznosti študentov:
- pisni ali ustni izpit
- seminarska naloga