Erasmus+ Sport 2018 »Aktivni in zdravi starejši olimpijci in paraolimpijci« AHOS


erasmus-logo-300x159

Fakulteta za komercialne in poslovne vede je uspešno prijavila projekt Aktivni in zdravi starejši olimpijci in paraolimpijci (AHOS) v okviru programa Erasmus+ Sport 2018.  Mednarodni raziskovalni in razvojni projekt, v katerem smo nosilna institucija, bo trajal dve leti, od 1. 1. 2019 do 31. 12. 2020.

Skupna vrednost projekta je 45.070,00 EUR.

V projekt so vključeni partnerji:

Opis projekta:

Raziskovalno-razvojni projekt Aktivni in zdravi starejši olimpijci in paraolimpijci (Active and Healthy Olympic Seniors) proučuje telesno dejavnost državljanov EU, zlasti starejših, bivših vrhunskih športnikov, udeležencev olimpijskih in paraolimpijskih iger.

Pozitivni učinki redne gibalne oz. telesne aktivnosti se kažejo v boljšem telesnem in psihičnem zdravju, počutju in zadovoljstvu ljudi skozi celotno življenjsko dobo. Vrhunski športniki so v času tekmovalne kariere izjemno fizično aktivni, po koncu športne karier pa je njihova aktivnost v primerjavi z aktivnostjo v času aktivnega ukvarjanja s športom bistveno nižja. Cilj projekta je zmanjšati tveganja neaktivnega življenjskega sloga v skupini nekdanjih vrhunskih športnikov, starejših od 65 let.

Namen  projekta je na osnovi raziskave gibalne aktivnosti bivših vrhunskih športnikov (olimpijcev in paraolimpijcev) in eksperimentalnega vključevanja v vodeno vadbo pripraviti model vadbe za starejše.

Ugotovitve raziskave bi lahko prispevale k uspešnim prehodom po upokojitvi in služile kot osnova za predloge za celostno sistemsko podporo vrhunskim športnikom.

Cilj projekta je povečati možnosti starejših za vključevanje v telesno dejavnost s posebnim poudarkom na olimpijcih in paraolimpijcih po upokojitvi iz tekmovalnega športa. Ugotoviti želimo, kakšna je športna aktivnost bivših vrhunskih športnikov in kakšne podpore so deležni v partnerskih državah ter spoznati povezavo med športnimi aktivnostmi in zadovoljstvom z življenjem, samopodobo, občutkom zdravja oz. kakovostjo življenja.

S priročnikom za prilagojeni program telesne dejavnosti za starejše in delavnicami za vaditelje, bomo ponudili vodič za posameznike, nekdanje športnike in ne-športnike, izvajalce in organizacije, ki želijo izvajati programe telesne dejavnosti za starejše, ki spodbujajo dolgoročno zdravje in dobro počutje.

                                                           Print

 

Prijavite se na naše e-novice

Bodite obveščeni in se prijavite na naše e-novice

© 2016 - 2021

Fakulteta za komercialne in poslovne vede

, vse pravice pridržane. | Piškotki