Utrinki osebja


Slavka Gojčič in Nada Jurko sva se v tednu od 6. 5. 204 do 10. 5. 2024 udeležili mobilnosti za zaposlene na Politehnični univerzi v Cartagena (UPTC). V okviru mobilnosti je bil organiziran petdnevni celodnevni interaktivni program, v katerega so bila vključena dopoldanska predavanja in spoznavanja načinov ter dobrih praks, ki jih že nekaj let uspešno izvajajo na omenjeni univerzi. Udeleženci so prihajali iz partnerskih univerz v okviru Evropske unije, pa tudi iz Vzhodne Evrope, Bližnjega in Daljnega Vzhoda, Južne Amerike in Indije. V popoldanskem času smo se udeleževali praktičnih predstavitev in obiskov, ki so značilni za širše območje okrog Cartagene in Murcie in so bili povezani s trajnostnim reševanjem problemov glede pomanjkanja pitne vode za turistične namene, ki je v tem delu razvito v obliki množičnega turizma, pa tudi intenzivnega poljedelstva. Klimatske spremembe zadnjih nekaj let so omenjeno območje precej spremenile in zahtevajo hitre in učinkovite rešitve.

V Sloveniji 1. maja praznujemo praznik dela, na Sardiniji, natančneje v njihovem mestu Cagliari, pa je ta dan že več kot 300 let, namenjen praznovanju v čast svetniku Saint Efisio, čigar legenda pravi, da je mesto davnega leta 1657 rešil mesto pred kugo. Praznik St. Efisia je veličastna procesija, ki vključuje približno 3500 ljudi, oblečenih v tradicionalna ljudska oblačila in več kot 30-tisočglavo občinstvo, ki se družijo na ulicah Cagliarija.

Krasnega in edinstvenega dogodka sem se udeležila tudi jaz, saj sem se v času od 28. 4. do 3. 5. 2024 udeležila »mednarodnega tedna« v okviru Erasmus+ izmenjave v organizaciji Univerze v Cagliariju na Sardiniji.

Univerzo v Cagliariju je s štirimi nauki: pravo, medicina, filozofija in umetnost, leta 1620 ustanovil španski kralj Filip III. Postopna rast univerze je pripeljala do njene trenutne konfiguracije in sicer; 6 fakultet (Fakulteta za biologijo in farmacijo, Fakulteta za inženiring in arhitekturo, Fakulteta za medicino, Fakulteta za naravoslovje s področji; fizika, kemijske in geološke vede, matematika, Fakulteta za ekonomijo, pravo in politične vede, Fakulteta za humanistične študije) in 17 oddelkov različnih študijskih področij. V sklopu univerze pa deluje tudi lastni botanični vrt.

Na univerzi v Cagliariju študira okoli 24.750 študentov in sicer; na 37 dodiplomskih študijskih programih, 34 magistrskih programih, 6-tih enocikličnih tečajih, 30 specializacijah in 15 doktorskih tečajih. Univerza zagotavlja pomemben prispevek k visokemu izobraževanju mladih za študij v Cagliariju in za celotno otoško skupnost.

Skozi program in druženje z ostalimi kolegi na izmenjavi (iz univerz iz Poljske in Madžarske), smo vsak dan spoznavali delo in primere dobrih praks različnih operativnih področij in fakultet Univerze v Cagliariju. Obiskali smo njihov botanični vrt, pogledali 4 centralne knjižnice, med drugimi obiskali medicinsko fakulteto in tam opravili še hiter tečaj nudenja prve pomoči, ogledali pa smo si tudi prostore rektorata v impozantni zgodovinski stavbi na hribu, poleg znamenitega gradu Bastion St. Remy.

Podnebje na Sardiniji je značilno za Sredozemlje z milimi zimami in toplimi, suhimi poletji in tako sem proste trenutke izkoristila za obisk bližnjih sosednih mest (Viliasmius, Chia), očarljivih vasic in sprehodi po prelepih peščenih plažah.

La vita è bella!


Teden pred prvomajskimi prazniki sem se udeležila Eramus+ izmenjave v Opatiji, natančneje na Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci (FTHM), ki je edina visokošolska ustanova, namenjena vzgoji za turizem in gostinstvo na področju ekonomije. Fakulteta deluje vse od leta 1960. Trenutno imajo vpisanih okrog 1.700 študentov, ogromno je Eramus študentov (40 na semester).

Pravijo, da jih študentje izberejo predvsem zaradi atraktivne lokacije, modernih in privlačnih študijskih programov, strokovne prakse v tujini, mednarodne mobilnosti (imajo namreč več kot 90 bilateralnih pogodb s sorodnimi fakultetami).

Ukvarjajo se s prostovoljstvom, študentje imajo pestro študentsko življenje in ogromno športnih aktivnosti.

Fakulteta ima odlično lokacijo tik ob morju in nemalokrat se zgodi, da se na prostor pred fakulteto pripeljejo kamperji, postavijo šotor in se v kopalkah (pa tudi brez) sprehajajo po njihovem dvorišču.

Mesto Opatija je bogato s prelepimi vilami, hoteli, kavarnami in vrtovi, tako da je upravičeno do svojega vzdevka “kraljica Jadrana”.

V začetku maja sem v okviru Erasmus+ mobilnosti zaposlenih obiskala Fakulteto za ekonomijo in turizem “Dr. Mijo Mirković” (FET), ki deluje pod okriljem Sveučilišta Jurja Dobrile v Puli.

Sestala sem se z mag. Davorjem Jačimovićem, ki na fakulteti opravlja funkcijo vodje referata za študentske zadeve in oddelka za šport ter kulturo.

Fakulteta izvaja tako dodiplomske kot podiplomske programe s področja ekonomije, turizma in informacijskega menedžmenta. Gre za veliko fakulteto, na kateri trenutno študira 3.000 študentov. Fakulteta zadnja leta vpisuje študente predvsem v online študijske programe, za katere je precej zanimanja (odstotek zanimanja za tovrstni študij že skoraj presega klasični način študija). Iz razgovora sem razbrala, da fakulteta deluje na precej podoben način, kot naša, ima pa dosti lažje izhodišče, saj se financira iz javnega proračuna. Prav tako so precej uspešni na področju prijav in pridobivanja projektov.

Študentje so aktivno vključeni v dogodke in aktivnosti, ki se odvijajo na fakulteti. Imajo tudi svoj Študentski svet, ki šteje več kot 60 članov.

Za študente so predvsem privlačni in zanimivi raznovrstni študijski programi, lokacija fakultete, ki se nahaja v samem centru mesta, možnosti opravljanja prakse ter zaposlitve v času študija oz. po njem. Pula je prelepo turistično mesto, ki ima zelo zanimivo zgodovino in arhitekturo.

Osebju fakultete se iskreno zahvaljujem za lep sprejem, izmenjavo izkušenj in primerov dobrih praks ter se veselim nadaljnjega sodelovanja. 🙂

V začetku aprila sta se naši sodelavki doc. dr. Tatjana Kovač in doc. dr. Tatjana Dolinšek udeležili »mednarodnega tedna« (ang. International Week), ki ga je organizirala Edutus University iz Budimpešte. To je ena mlajših zasebnih univerz na Madžarskem, ki je bila formalno ustanovljena leta 2018. Sami začetki te univerze segajo že v leto 1992 z ustanovitvijo Visoke šola za poslovne vede, kot prve zasebne šole na Madžarskem. Leta 2011 se je združila z Visoko šolo János Harsányi in tako izobraževalne programe razširila še na področje turizma in gostinstva. V vseh teh 22-letih delovanja so precej vpeti v različne mednarodne projekte in eden izmed takšnih je tudi organizacija Mednarodnega tedna, ki so ga leto pripravili že 19 leto zapored.

Program  se je začel že v nedeljo,  7. aprila 2024, s predstavitvijo organizatorjev, predavateljev in udeležencev, zaključil se je v petek, 12. aprila 2024, s preverjanjem znanja, ki go udeleženci pridobili  tekom tedna. Vsebinsko je program vključeval predavanja iz različnih področjih kot so: medkulturni  in finančni menedžment, osnove spletnega designa, trajnostni razvoju v gostinstvu in turizmu ter kreativno podjetništvo.

Popoldnevi in večeri pa so bili namenjeni spoznavanju kulturnih, zgodovinskih in naravnih znamenitosti, ki jih v Budimpešti ne manjka.

Za obe udeleženki tega dogodka je bila to svojevrstna izkušnja, še posebej zato, še posebej zato, ker je Edutus University tako po študijskih programih kot po načinu organiziranja precej podobna FKPV.


Prijetne prve spomladanske dni v Sloveniji, sem izkoristila za delovni obisk že precej poletne Portugalske. V času od 24. 4. do 28. 4. 2023 sem se udeležila Erasmus+ izmenjave na javnem visokošolskem zavodu Estoril Higher Institute for Tourism and Hotel Studies (Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril – ESHTE) v turističnem območju Lisbone in Cascaisa oz. natančneje mestecu Estoril na Portugalskem.

Kakor FKPV, naša partnerska institucija ESTHE, ponuja študij na vseh treh stopnjah. V okviru dodiplomskega študija nudijo programe; Hotelski menedžment, Menedžment turizma, Turistične informacije, Kuharstvo in proizvodnja hrane in Upravljanje prostega časa in zabava v turizmu. Še posebej zanimiv se mi je zdel predmet Priprava pijač in koktajlov, saj imajo za namen vaj prav posebno predavalnico, ki je opremljena z vsemi potrebnimi pripomočki (tudi s tekočinami 😊) za pripravo mamljivih napitkov.

Estoril Higher Institute for Tourism and Hotel Studies ponuja pet magistrskih študijskih programov na področjih turizma, gostinstva in gostinstva; Upravljanje hotelov, Inovacije v kulinariki, Kakovost in varnost hrane v kulinariki in gostinstvu, Turizem s specializacijami (Strateško upravljanje turističnih destinacij, Menedžment naravnega in avanturističnega turizma, Strateško vodenje dogodkov) in Turizem in komunikacije (v sodelovanju z Inštitutom za geografijo in prostorsko načrtovanje in Fakulteto za književnost Univerze v Lizboni).

Doktorski študij pa izvajajo v partnerstvu z Inštitutom za geografijo in prostorsko načrtovanje Univerze v Lizboni.

S fakulteto gostiteljico smo navezali odlične poslovne stike. Na potovanju po čudoviti Portugalski in njeni razgibani in slikoviti pokrajini s približno 850 km obale s čudovitimi plažami in strmi klifi, sem neizmerno uživala v neskončnih nasadih vinogradov in oljk, barvitih hišah in mističnih samostanih polnih legend. Blago podnebje – Portugalska slovi po kar 3000 sončnih urah na leto, izvrstna kulinarika in zvoki hrepenečega fada so le delček mozaika v celotni portugalski zgodbi.  Obrigado Portugal!

ERASMUS STAFF MOBILNOST NA UNIVERZI V DUBROVNIKU (HRVAŠKA)

mag. Milena Sitar Matelič in mag. Biserka Inkret

img_1933Mobilnost se je izvedla od 27. 9. do 1. 10. 2021. Prve asociacije, ko omenimo mesto Dubrovnik, se nanašajo na turizem (sonce, morje in poletje), kulturo in zgodovino ter bogato kulturno dediščino. Dubrovnik, ki je z velikimi črkami zapisan elitnemu turizmu, pa je tudi pomembno univerzitetno mesto. Mobilnost Erasmus+ na Univerzi v Dubrovniku je vključevala elemente izboljšave storitev, ki jih ponuja Fakulteta za komercialne in poslovne vede iz Celja (ustanova pošiljateljica) ter načrtovanje prihodnjega sodelovanja v okviru programa Erasmus+ z ustanovo – gostiteljico. Sodelovanje temelji na izmenjavi dobrih poslovnih praks in konceptov na področju poučevanja in vrednotenja znanj, primerjavo načinov izvedbe ter prednosti in slabosti on-line študija v času epidemije. Glavna motivacija za sodelovanje v mobilnosti Erasmus+ je poglobiti znanje, pridobiti izkušnje dobrih praks v tujini, razviti lastne sposobnosti na svojem strokovnem področju in povečati kakovost poučevanja, vzpostaviti nove akademske stike in obogatiti lastno poklicno mrežo. Prav tako je pomembna krepitev sodelovanja s partnersko institucijo, primerjava in razvoj aktualnih učnih načrtov, skupnih tečajev ali modulov, akademske mreže ter znanstveno sodelovanje.
img_1859

  Bogato zgodovinsko izročilo Dubrovniške republike je omogočilo tudi znanstveno tradicijo tega mesta, ki sega že v davno 15. stoletje. Dubrovnik je bil poleg Opatije ena prvih turističnih regij v bivši Jugoslaviji, kjer so ustanovili visoko šolo in kasneje Fakulteto za turizem z namenom izobraziti mlade za delo v čedalje bolj zahtevni in številčni turistični dejavnosti. V Opatiji so prvi leta 1960 ustanovili Višjo ekonomsko šolo gostinske smeri, ki je leta 1974 postala Fakulteta za hotelirstvo. V Dubrovniku so leta 1970 ustanovili Fakulteto za turizem in zunanjo trgovino.

 
Univerza v Dubrovniku, je bila ustanovljena leta 2003 kot SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU. Letos je na prvem roku 2021/2022 vpisala 314 rednih od skupno okoli 1200 študentov. Oddelek za Ekonomijo in poslovno ekonomijo Univerze u Dubrovniku, ki je bil gostitelj našega srečanja, je pravni naslednik Fakultete za turizem in zunanjo trgovino (FTVT). Tej fakulteti so leta 1975 pripojili Višjo turistično šolo iz Dubrovnika, naslednje leto pa je bila pripojena Univerzi v Splitu. Nato je bil leta 1980 fakulteti pripojen Centar za turističku dokumentaciju i informacije iz Dubrovnika, ki je bil ustanovljen že leta 1938. Ustanovil ga je Turistički forum na Jadranu kot takratni Arhiv za turizem s ciljem, da s skrbno urejeno dokumentacijo prispevajo k razvoju in modernizaciji turizma.
1-4
Univerza v Dubrovniku je zelo zanimiva tudi za tuje študente, zato so organizirali Master Double Degree program na področju marketinga, ekonomije in turizma z Univerzo iz Palerma v Italiji. Na ta način omogočajo svojim študentom opraviti del študija na partnerski instituciji in si pridobiti dve diplomi – na univerzi v Dubrovniku in na univerzi v Palermu. Med ostalimi ugodnostmi dobijo študenti Univerze v Dubrovniku tudi brezplačne vstopnice za kino predstave, gledališke predstave, koncerte, razstave, muzeje, za sprehod po mestnem obzidju – vse to brez omejitev. Večina študentov ima velike možnosti za občasno delo ob študiju, mesto ponuja velike možnosti del preko Študentskega centra, največ v turizmu, hotelirstvu in gostinstvu.
slika1

Univerza v Dubrovniku je integrirana, sestavlja jo več oddelkov in ne fakultet. Ima šest univerzitetnih oddelkov:

 • Oddelek za ekonomijo in poslovno ekonomijo,
 • Pomorski oddelek,
 • Oddelek za elektrotehniko in računalništvo,
 • Oddelek za uporabno ekologijo,
 • Oddelek za komunikologijo,
 • Oddelek za umetnost in restavriranje,
 • študij Zgodovine Jadrana in Mediterana in
 • Klinični sestrski študij.
Univerza v Dubrovniku je specifična tudi zaradi dela v malih skupinah, v katerih je komunikacija študentov s predavatelji veliko lažja. Služba za poklicno usmeritev in svetovanje študentom intenzivno dela na povezovanju s podjetji zaradi opravljanja strokovne prakse, kajti na ta način se študenti v času študija srečajo z iskalci kadrov. Pogosto imajo gostujoče predavatelje, vabijo različne eksperte iz prakse, gospodarstvenike, ki študentom prenašajo praktična znanja in veščine ter natančno razložijo procese zaposlitve v svojih podjetjih: kako biti najboljši kandidat, kaj povedati na intervjuju za zaposlitev, kaj delodajalci pričakujejo od kandidatov. Univerza v Dubrovniku vsako leto organizira izmenjave študentov preko programov Erasmus+, ki omogočajo, da lahko študenti en semester ali celo leto študirajo na izbrani evropski univerzi. Prav tako študentom omogočajo strokovno prakso v institucijah, podjetjih, združenjih.
 
Program Erasmus+ deje predavateljem in študentom možnost eksperimentirati in razvijati nove izobraževalne prakse in učne metode, deliti svoja znanja in veščine s študenti, povečati kakovost in količino mobilnosti študentov ter osebja v institucijo pošiljateljico in tako spoznavati nove ljudi ter izboljšati storitve, ki jih ponuja ustanova pošiljateljica.
 
Erasmus+ omogoča primerjavo in učenje iz primerov dobre prakse v tujini ter pridobivanje novih znanj, ki so pomembna za naše delo in poklicni razvoj. Pomembno je okrepiti in razširiti strokovno mrežo in zgraditi nove stike, obogatiti svoja poklicna omrežja in graditi znanstveno sodelovanje. Z znanjem in novimi izkušnjami pa prispevati k povečanju kakovosti in številu mobilnosti študentov in osebja. Sodelovanje je koristno tudi za ustanovo gostiteljico, ker omogoča uvajanje novih učnih metod ter pristopov pri partnerski ustanovi, kar vodi k uvajanju novih povezovanj in sodelovanja.
 
Svoje pozitivne izkušnje in pridobljeno znanje na izmenjavah delimo tudi s študenti na predavanjih, s pisnim poročilom, na delovnih sestankih, na konferencah v delovnih skupinah s sodelavci in v medijih.
 
5 
Vabilo Univerze v Dubrovniku se glasi:
Želiš li studirati s pogledom na more?
„Ako želiš živjeti u turističkome, kulturnom i studentskom gradu, dođi na Sveučilište u Dubrovniku! Više od 1000 studenta iz cijelog svijeta dio su svojeg obrazovanja odlučili provesti na Sveučilištu u Dubrovniku, saznaj i ti zašto!“
Adresa
Sveučilište u Dubrovniku
Branitelja Dubrovnika 29
20000 Dubrovnik – Croatia
Kontaktirajte nas: ured@unidu.hr
 
V sklopu projekta Erasmus smo s kolegi in gostitelji na Ekonomski fakulteti in Rektoratu Univerze Dubrovnik razpravljali o različnih vprašanjih, s katerimi se v tem času ukvarjamo vsi predavatelji in raziskovalci. V teh neobičajnih okoliščinah smo si enotni, da je tudi na terciarnem nivoju izobraževanja zelo koristen študij v živo, še posebej za študente turistične stroke. Vsi se srečujemo s pomanjkanjem zanimanja za delo v turizmu zaradi težkih pogojev dela in še zlasti slabega nagrajevanja zaposlenih, kar se vsako leto bolj odraža tudi pri vpisu na naše fakultete.
6Tako kot povsod v svetu strokovnjaki na področju turizma opozarjamo na uravnotežen razvoj turistične dejavnosti, da ne trpi naravna in kulturna dediščina, predvsem pa, da ne posegamo v kvaliteto življenja domačinov. Zanimivo je bilo prisluhniti izkušnjam, raziskavam in rešitvam problemov masovnega turizma v Dubrovniku.
 
Obiskali smo tudi vse pomembne hotelske ponudnike od Dubrovnika do Cavtata in primerjali napredek, ki je bil narejen v zadnjih desetletjih. Impresivna je koncentracija kapitala na področju hotelirstva, prav tako so opazna velika investicijska vlaganja v turistično infrastrukturo in kvaliteto gostinskih in nastanitvenih kapacitet.
 
Seznanili smo se tudi s problematiko masovnega turizma, ki se je znatno povečal zaradi križark, ki dnevno pristajajo v pristanišču Gruž ravno nasproti Ekonomske fakultete. Študenti turizma v Dubrovniku tako vsak dan na lastne oči spremljajo množice turistov, ki prihajajo v njihovo mesto in povzročajo pravi prometni kaos. V starem mestnem jedru v vseh prodajalnah spominkov prevladujejo proizvodi na temo filmske serije Game of Thrones, ki je motiv potovanja zlasti za mlajše generacije.
Preden sva se poslovili, sva obiskali še odličen koncert Simfoničnega orkestra v Knežji palači in tako dodali še košček kulturnega turizma v čudovito izkušnjo izmenjavanja dobrih praks in destinacije.
img_1899

ERASMUS STAFF MOBILNOST NA ISAG – INSTITUTO SUPERIOR DE ADMINISTRAÇÃO E GESTÃO (PORTUGALSKA)

Bojan Bajec, prof.

Šport predstavlja pretežni del mojega prostega časa. Sem nosilec predmeta Prosti čas, ki zajema področje športa oziroma del tega, kar predavam, organiziram, vodim in predavam.

prof-bojan-bajec-3Takoj po informacijah Erasmus+ koordinatorke, da bi lahko obiskal tujo visokošolsko ustanovo in pridobil njihove izkušnje, ni bilo dvoma ali bi odpotoval. Portugalska je dežela, ki sem jo prepotoval, prehodil in prekolesaril že trikrat. Vedno potujem v dveh vlogah: kot turist avanturist in kot »profesor« ali podjetnik. Kot turist diham zrak Atlantika, sedim na obali in se vedno čudim njegovi moči, hodim po sipinah ali po robu značilnih klifov, opazujem ptice, gnezda, kontraste, oblake, zahode, vzhode… Kot podjetnik ali profesor pa opazujem in kritično ocenjujem infrastrukturo dežele, nastanitve, gostinske objekte, javne površine, javne objekte, sisteme javnih prevozov, urejenost prometnega režima (če potujem kot kolesar), komunikacijo ključnih vstopnih točk turizma (ljudi kot so recimo receptorji, policaji, reševalci in raznih naključnih oseb), informacijskih točk, delovanje spletnih strani, varnosti, reševanje konfliktov, povezanosti med institucijami in še mnogo. Vsa leta potovanj so mi kot individualnemu »opazovalcu« v veliko pomoč pri predavanju.

bajeecZ obiskom visokošolske ustanove ISAG v Portu, ki  izobražuje kader na področju turizma, pa sem pridobil veliko dodano vrednost. Organiziranost ustanove kot zasebne inštitucije, njihova hierarhíja in protokoli so zelo dorečeni. Delo poteka preko celega dneva z odmorom za obrok.  Po hodnikih in predavalnicah je čutiti dobro vzdušje. Celotno osebje (tehnični kader, vodstvo in predavatelji) je zelo prijazno in pripravljeno na strokovno debato. Področja, ki so me zanimala so bila predvsem v okviru prostega časa in turizma; torej organizacija športnih prireditev, šport in turizem, športna rekreacija in turizem, vrhunski športniki ter tekmovalni šport in turizem. Zanimivo mi je bilo dejstvo da nimajo neposrednega predmeta, ki bi povezoval šport in turizem. Bil sem presenečen, saj je na Portugalskem ogromno športa: surfanje, kajtanje, kolesarjenje, imajo vrhunske športnike, dobro športno infrastrukturo, pa vendarle…  Kljub manjku smo našli najbližjo povezavo kulture in turizma. Na tem področju imajo bogate izkušnje, tako da smo v obojestransko korist našli dosti vzporednic tudi v organizaciji športno turističnih destinacij.  Na fakulteti jim je bila predvsem zanimiva sistemska organiziranost športa v Sloveniji, predstavitev vseh pojavnih oblik športa in povezave z turizmom.

Nove izkušnje, nove ideje, nove izzive, vse prenesem in delim prihodnje študijsko leto.

Še enkrat se zahvaljujem vodstvu FKPV in Petri Golob za vse usmeritve, dokumente, komunikacijo in navodila.

Erasmus Staff mobilnost na Burgas free university (Bolgarija)

mag. Boštjan Urbancl

V mestu Burgas v Bolgariji sem se udeležil mednarodnega tedna mobilnosti za osebje in učitelje, ki je potekal od 1. do 5. 6. 2021. Dogodek je organizirala tamkajšnja univerza (Burgas free university), katera je bila ena od redkih organizacij, ki ji je v teh korona časih uspelo spraviti pod streho mobilnost v fizični obliki. Udeležencev nas je bilo 25, od katerih je prihajala večina iz sosednjih držav (Romunija in Turčija), poleg tega pa še iz Poljske, Češke, Portugalske in Slovenije.

Burgas free university je bila ustanovljena leta 1991, kot prva zasebna univerza v državi. Področja znanosti, ki jih pokriva so: ekonomske, socialne, pravne, tehnične, informacijske in humanistične znanosti. Študijske aktivnosti se odvijajo v veliki stavbi na kar 22.000 kvadratnih metrih, katera je bila razglašena za stavbo leta 2004 v Bolgariji. Poleg predavalnic vključuje 12 specializiranih laboratorijev, fiktivno sodno dvorano, knjižnico, bančno poslovalnico in hotel. Stavba je bila v času tedna mobilnosti precej prazna, ker je študijski proces potekal na daljavo.

Naš program je obsegal predstavitev univerze z ogledom, nagovor podekana in kviz o poznavanju Bolgarije in njene kulture. Vsak udeleženec je na kratko predstavil institucijo s katere prihaja ter matično mesto. Po programu je bil predviden ogled Logističnega centra Burgas, ki pa je zaradi primerov okužb v njem žal odpadel. Bilo je izvedenih več krajših predavanj, od katerih jih je nekaj pripravila gostiteljica, preostala pa so bila izvedena s strani udeležencev.

Dogodek seveda ni minil bred druženja in spoznavanja dežele. Ogledali smo si staro mesto Nassebar, ki leži na majhnem polotoku in je lokalna turistična znamenitost. Ker je bilo vreme še sorazmerno hladno in rahlo deževno, se turistov v mestu ni ravno trlo. Na tednu mobilnosti mi je uspelo vzpostaviti nekaj novih poznanstev in med udeležence razdeliti fakultetne bonbone.

Erasmus Staff mobilnost na EURM (Severna Makedonija)

Božena Petrušič

V času od 22. do 26. 4. 2019 sem se potepala po Severni Makedoniji. Udeležila sem se Eramus+ Staff izmenjave v Skopju. Obiskala sem našo partnersko univerzo European University-Republic of Macedonia (EURM).

EURM je prva in edina zasebna univerza v regiji, ki ponuja sodobno izobraževanje in ki stalno razvija in nagrajuje proces pridobivanja znanja po sodobnih svetovnih izobraževalnih trendih.

Univerza ima 6 fakultet in eno strokovno šolo. Diplomantov je več kot 5.000. Svečano podelitev diplom imajo 2x letno, 1. oktobra in 19. decembra, ko je Dan Univerze.

Materialni pogoji na EURM so odlični, imajo namreč svoj Univerzitetni stomatološki klinični center, kavarno, trgovino, knjižnico, prostor za treninge ipd.

brez-naslova3

Študenti so vključeni v študentsko organizacijo SOEURM in v okviru te lahko izbirajo med več sekcijami, od športne (njihov moto: zdrav duh v zdravem telesu), sekcije za mednarodno sodelovanje (izmenjava izkušenj s tujimi študenti, mednarodna promocija …), sekcije za zabavo (ta je najbolj priljubljena ?), debatnega kluba (prvi tovrstni v Makedoniji) in IT sekcije (vključuje promocijo in predstavitev SOEURM preko spletnih strani, forumov itd.).

Na EURM skrbijo za nenehno strokovno izpopolnjevanje in razvoj vseh zaposlenih, prav tako pa tudi za njihovo zdravje (možnost joge, sodelovanje na Skopskem maratonu …).

Imajo tudi tuje študente, največ iz Bosne, Turčije, Srbije, Nemčije …. V času, ko sem bila na izmenjavi, je bilo na študentski izmenjavi v tujini tudi 40 študentov EURM. Zanimivo pa se mi je zdelo, da nimajo niti enega študenta, ki bi prišel k njim na študentsko izmenjavo. Ne razumem, zakaj se študenti ne odločajo za njihovo Univerzo, saj so programi privlačni, predavatelji prijazni in dostopni, prav tako kolegice v referatu. In tudi v Skopju je marsikaj za početi. Skopje je staro mesto z bogato zgodovino, kljub temu pa ima modernejši izgled, saj ga je leta 1963 prizadel katastrofalni potres, ki je uničil tri četrtine mesta Skopje. Mesto je mešanica rimske, turške in balkanske zgodovine in kulture, ogromno je kipov, najdeš jih na vsakem koraku. Cene so ugodne in hrana odlična. Splača se obiskati Vodno, kanjon Matke, se sprehoditi čez kamniti most itd.

Tako kot na FKPV tudi na EURM postavljajo študente na prvo mesto. Znanje, ki ga prenašajo nanje, zahteva vrhunske predavatelje in sodelavce, ki jih univerza skrbno izbere.

Čeprav je v Skopju kar nekaj javnih in privatnih fakultet menijo, da zaradi edinstvenosti programov nimajo konkurence.

Kar se pa tiče mojega področja – referata, lahko povem, da so vsi izredno prijazni in na razpolago so študentom enako, kot me: od 8.00 do 20.00 ?

brez-naslova1

поздравили од скопја!

Божена Петрушиќ

Erasmus Staff mobilnost na Masarikovi univerzi v Brnu (Republika Češka)

doc. dr. Tatjana Kovač

V času od 14. do 18. maja 2018 sem imela priložnost aktivno sodelovati na delovnem srečanju, ki ga je pripravila Masarikova univerza v Brnu (Republika Češka). Predavanja, predstavitve in delavnice je pripravil specializirani oddelek univerze, Teiresias – Podporni Center za študente s posebnimi potrebami.

Masarikova univerza obstaja od leta 1919, ima 9 fakultet in trenutno 27.400 študentov na približno 200 lokacijah po državi. Zaposluje okoli 5000 učiteljev in drugih strokovnih sodelavcev.

Teiresias center je bil ustanovljen leta 2000, danes zaposluje okoli 90 strokovnjakov in nudi podporo trenutno okoli 500 študentom s posebnimi potrebami (slepim, gluhim, mobilno oviranim in tistim z učnimi težavami).

Center zagotavlja ne le potrebne spremljevalce študentom, ampak tudi prevajalce, tolmače, terapevte in druge potrebne specialiste. Vsak študent ima na razpolago v poprečju dva strokovna delavca v celotnem obdobju študija. Npr., slepega študenta usmerja spremljevalec za mobilnost in specialist za študijsko gradivo v prilagojeni Braillovi pisavi. Center razpolaga s knjižnico za slepe oziroma zagotovi potrebno študijsko gradivo tudi za individualne študijske potrebe. Razpolagajo z vso potrebno in napredno tehnologijo.

V okviru centra delujejo ne le študijska pomoč študentom s posebnimi potrebami, ampak tudi vse prilagojene ob-študijske dejavnosti: športne aktivnosti, kulturne, umetniške ipd.

Center Teiresias ima veliko zaslug, da se je na Masarikovi univerzi izobrazilo, usposobilo in zaposlilo že precej bivših študentov s posebnimi potrebami, ki so danes sami v vlogi učiteljev ali drugih specialistov.  To je hkrati največji tak univerzitetni center za podporo študentom s posebnimi potrebami v Evropi.

Erasmus Staff mobilnost na UJI, Španija

Božena Petrušič

Me Iiamo Božena Petrušič. Od 23. 4. do 27. 4. 2018 sem se udeležila The first Staff Training Week-a v Castellónu de la Plana v Španiji, ki ga je organizirala Universitat Jaume I (UJI). Že po nekaj prvih  izmenjanih e-mailov sem razbrala, da bo zadeva odlično organizirana in da bo tudi odličen Staff Week. 14 dni pred pričetkom izmenjave so ustanovili WhatsApp skupino, tako da smo se udeleženci (bilo nas je kar 44) in organizatorji že poprej malce spoznali. Med tednom so nas preko te skupine tudi obveščali o zbirnem mestu posameznega dne, o spremembah, vezanih na sam program, nalagali fotografije ipd.

zdruzena

Kljub dejstvu, da ima UJI 15.000 študentov, sodi med manjše univerze v Španiji. V okviru UJI delujejo 4 fakultete, in sicer Faculty of Law and Economics, Faculty of Humanities and Social Sciences, Faculty of Health Science in School of Technology and Experimental Sciences. Izvajajo 31 dodiplomskih in 47 magistrskih programov ter 39 specializacij.

uji

UJI Ima več kot 1.300 predavateljev in 600 strokovnih delavcev. Tam je diplomiralo več kot 22.000 študentov. Tujih študentov je približno 9 %, študentov na izmenjavi pa cca 600 v študijskem letu. Presenetilo me je, kako dobro imajo poskrbljeno za tuje študente oz. za študente na izmenjavi. Organizirali so t. i. Host Family Programme, v okviru katerega želijo izboljšati razumevanje in odnose med njihovo kulturo in tujimi kulturami. Tuji študentje preko spletne strani izberejo oz. zaprosijo za družino (na voljo imajo več kot 100 družin), pri kateri želijo bivati v času študija. UJI organizira prvo srečanje in v kolikor sta obe »stranki« z drugo zadovoljni, podpišejo pogodbo. Študent plača družini simbolično vsoto za stroške bivanja (prehrana, prenočišče, izleti, ostali kulturni in družabni dogodki itn.). Tuji študenti so zelo zadovoljni s tovrstnim programom, saj se naučijo jezika, spoznajo kulturo, navade, hrano in imajo občutek varnosti oz. pripadnosti.

UJI ima največji kampus, kar sem jih videla! Obsega 756.566 m2 in samo športnih površin je 95.000 m2 (stadion, zaprt bazen ipd.). Imajo eno izmed najboljših športnih služb v Španiji. Vrt, ki ga imenujejo ‘El Jardi dels Sentits’ (The Garden of the Senses) obsega 13.000 m2 in je preprosto čudovit. Tam rastejo vse drevesne vrste iz njihovega območja in v času, ko sem bila na izmenjavi, je vse cvetelo in dišalo po pomarančah.

skupna3

UJI ponuja vsem študentom tečaj španščine (različne stopnje) in tudi mi smo bili deležni kratkega tečaja v obliki 1-urne spoznavne delavnice. 🙂

Program Staff Week-a je bil izvrstno pripravljen in je poleg strokovnega usposabljanja vseboval veliko športnih aktivnosti, kot npr. pohod v Desierto de las Palmas, »Vía Verde del Mar by bike« (vožnja s kolesom ob Mediteranskem morju po poteh stare železnice) ter oglede bližnjih krajev (Valencije in Peniscole).

Sama se vseh neobveznih popoldanskih aktivnosti nisem udeležila, sem se pa udeležila vožnje s kolesom po Vía Verde del Mar. Pot poteka po obali med Benicàssimom in Oropesa del Mar, kjer se razprostira hrib Sierra de Oropesa. Gre za pot, kjer  je stara železniška proga pustila svoj pečat na robustni pokrajini v obliki čudovitih inženirskih del, kot so globoki potoki, dolgi osvetljeni tunel, kovinski mostovi … Poleg tega, da smo se naužili prečudovitih razgledov, smo se tudi malce razmigali.

skupna4

Nad Španijo, nad prijaznostjo in gostoljubnostjo špancev sem absolutno očarana. UJI se je izkazala za izjemno gostiteljico. V kolikor še razmišljate, da bi se udeležili Erasmus izmenjave v okviru študija (študenti) ali pa le v obliki strokovnega usposabljanja (zaposleni), predlagam, da poskusite na UJI, saj verjamem, da se boste med njimi krasno počutili.

Božena

Erasmus Staff mobilnost na Vivesu, Belgija

Petra Golob in Božena Petrušič

slika1Konec marca (od 21. 3. do 25. 3. 2016) sva se udeležili Erasmus Staff izmenjave. Obiskali sva VIVES University College. VIVES je katoliška šola in je rezultat sodelovanja med KATHO, s kampusi v Kortrijku, Roeselaru, Tieltu, Torhoutu in KHBO, s kampusi v Bruggeu in Oostendu. S približno 13.000 študentov in 1.200 zaposlenimi je VIVES največja univerzitetna šola v Flandriji.

VIVES ima šest dislociranih enot, midve sva obiskali tri.V Bruggeu, kjer izvajajo tri študijske programe, nama je mednarodna koordinatorka s ponosom razkazala novo, za najin okus morda malce premoderno zgradbo. Ponosni so na svojo knjižnico, kjer si študentje lahko poleg knjig in ostalih publikacij, izposodijo tudi družabne igre oz. si z njimi krajšajo čas med odmori. Glede na to, da je v Belgiji pogosto prevozno sredstvo ravno kolo, imajo pred šolo prostor za kar 790 koles.

Na enoto v Kortrijk sva prispeli ravno na dan, ko se je v Bruslju zgodil teroristični napad. Kljub temu, da je kraj oddaljen cca 90 km, je bilo na VIVESU čutiti vpliv napada. V tem času so ravno imeli International and Intercultural Week 2016, kjer so gostili predavatelje z vse Evrope. Zaradi napada jih je nekaj udeležbo odpovedalo, midve sva se pa udeležili delavnice oz. Workshopa na temo Migration, ki so jo izvedele predavateljice s Finske. Delavnica je potekala v smislu neverbalnega komuniciranja in poleg naju se je »igralo« še cca 40 študentov in predavateljev. Spoznali sva igrive in zabavne metode dela z otroki, ki prihajajo iz različnih okolij.

slika3V Oostendu sva si ogledali enoto, ki je v Flandriji edinstvena, saj je locirana na plaži 🙂 Kaj je lepšega, kot študij na morju?! Študentje tako lahko najamejo sobo s pogledom na morje, v prostem času pa surfajo, jadrajo ali poležavajo na plaži.

Seveda pa sva si vzeli čas tudi za ogled lokalnih znamenitosti in pokušino lokalnih jedi 🙂

slika2Brugge zaradi številnih (plovnih) kanalov v središču mesta ne more uiti primerjavam z Benetkami. Ima pa to prednost, da kljub številnim turistom, na ulicah Bruggea ni zaslediti take gneče kot v Benetkah. Je največje in glavo mesto pokrajine Zahodna Flamska v Belgiji. Dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro je od leta 2000 uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Med najbolj znanimi stavbami v mestu sta cerkev Naše gospe, katere zvonik iz opek je z 122 metri eden najvišjih opečnatih stolpov na svetu, in zvonik Belfry iz 13. stoletja, ki ga sestavlja 47 zvoncev.

Belgija je dežela čokoladnih pralin, vafljev, srednjeveških gradov in legendarnih utrdb, živahnih mest, školjk in francoskega krompirčka. Seveda sva si marsikaj ogledali in poizkusili vsega po malem. Z gotovostjo lahko poveva, da je čokolada res odlična, dagnje z ocvrtim krompirčkom se stopijo v ustih, vaflje pa morate sami poizkusiti, da vidite, kako odlični so.

Petra in Božena

Erasmus staff mobilnost na Inštitutu za administracijo in menedžment v Portu na Portugalskem

Slavica Seme in Irena Slemenšek

V maju (med 12. 5. in 16. 5. 2014) sva se udeležili Erasmus Staff izmenjave na Inštitutu za administracijo in menedžment (ISAG) v Portu na Portugalskem. Porto leži na severu, ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean in je z 260.000-imi prebivalci drugo največje mesto na Portugalskem. Mesto pod Unescovo zaščito ima pestro zgodovino, znano pa je predvsem po vinu Porto.

ISAG je zasebna inštitucija, ki uspešno deluje že 35 let in ima 600 vpisanih študentov. Študijske programe menedžerskih vsebin s poudarki na tujih jezikih izvajajo na prvi in drugi stopnji. Dobro sodelovanje s podjetji jim omogoča tudi izvedbo različnih modulov od financ in davčne politike, do komerciale, marketinga in internacionalizacije malih in srednjih podjetij. Šolnina je precej visoka, saj znaša okoli 3.000 EUR na letnik, lahko pa se pohvalijo z visoko stopnjo zaposljivosti (70 %).

Bili sva presenečeni nad toplo dobrodošlico, saj so poleg slovenskega zemljevida zapisali tudi pozdrav v slovenščini, hkrati pa dodali obe zastavi.

Počutje je bilo prijetno ves čas obiska. V skladu z najinim planom sva dobili vtise o delovanju na vseh področjih: mednarodnega sodelovanja, marketinga, zagotavljanja kakovosti in skrbi za študente. Skupaj smo ugotovili, da obstajajo možnosti sodelovanja v prihodnje, predvsem na področju študijske izmenjave, prijavah na mednarodne projekte, hkrati pa se lahko zgledujemo po nekaterih njihovih idejah za trženje.

Ostalo je dovolj časa za ogled znamenitosti v Portu in sprehode po Ribeiri – najstarejšem mestnem predelu ob reki Douro, kjer so danes številne restavracije in bari. Obiskali sva še nekaj mest do Lizbone: slikoviti, z obzidjem obdani Obidos, pravljično Sintro, ribiški Aveiro, najzahodnejšo točko Evrope – Cabo De Roca in študentsko Coimbro.

Nad šarmantno Portugalsko in prijaznim osebjem na Isagu sva navdušeni in jo vsekakor priporočava za ogled. Na obali Atlantika pa sva pustili tudi spomin na FKPV.

a1a2a3 a4a5

Erasmus Staff mobilnost na University of Applied Sciences, Budapest, Hungary (Budapesti Kommunikacios es Uzleti Foiskola)

Predavateljica mag. Mirjana Ivanuša Bezjak

Predavateljica FKPV mag. Mirjana Ivanuša Bezjak je od 5. 5. do 9. 5.2014 v okviru Erasmus izmenjave predavateljev, obiskala zasebno fakulteto University of Applied Sciences, Budapest, Hungary (Budapesti Kommunikacios es Uzleti Foiskola).

Obiskala je nekaj predavanj v angleščini ter sama izvedla predavanje o pogajanjih ter s skupino Erasmus študentov simulacijo hitrih poslovnih sestankov.

Na njihovi angleški spletni strani najdete zelo zanimive in koristne povezave:

 • Online foreign database
 • Studying together
 • Infographics

b1b2b3b4

Erasmus Staff mobilnost na Univerzi v Granadi

Mateja Škornik in Andreja Nareks

Konec maja (med 26. 5. in 2. 6. 2013) sva se udeležili Erasmus Staff izmenjave na Univerzi v Granadi. Granada je glavno mesto province Granada v španski avtonomni pokrajini Andaluzija. Mesto leži ob vznožju gorovja Sierra Nevada, ob sotočju rek Darro in Genil, na nadmorski višini 738 m. Univerza v Granadi, ki je bila ustanovljena leta 1531, sodi med najstarejše v Španiji. Njena tradicija sega neprekinjeno do arabske univerze Yusuf I v 14. stoletje. Univerza je nadgradila bogato multikulturno dediščino mesta Granada, ki je bilo stoletja izpostavljeno iberskim, rimskim, židovskim in islamskim vplivom. Ima 122 oddelkov, z več kot 5.100 zaposlenimi. Okoli 60.000 študentov lahko izbira med 75 programi za pridobitev akademskih nazivov. Poleg tega univerza veliko vlaga v kakovostne raziskave na področjih in pri predmetih, ki ponavadi niso v ospredju, vendar bi lahko spremenili družbo. Univerza obenem vzpostavlja močne povezave s podjetji in drugimi ustanovami. Univerza v Granadi se ne ponaša samo z dolgo tradicijo in raznolikimi kulturnimi vplivi mesta, v katerem se nahaja. Pod njenim okriljem sta namreč tudi dve univerzitetni središči v španskih enklavah Ceuta in Melilla (v Severni Afriki), kar priča o njeni mednarodni usmerjenosti in sposobnosti gradnje mostov med celinami. Zaradi zgodovine in lokacije na dveh celinah je Univerza v Granadi predvsem mednarodna ustanova, ki vsako leto v okviru mednarodnih programov sodelovanja odpre vrata okoli 8 000 (5 % univerzitetne populacije) predavateljem, študentom in administrativnim delavcem z vsega sveta. S 1 600 sprejetimi študenti in okoli 130 sprejetimi profesorji drugih članic je Univerza v Granadi v statistiki programa Erasmus vodilna po številu študentov in četrta po številu predavateljev.

Na Univerzi so naju lepo sprejeli in kljub planiranim Erasmus aktivnostim (izvedba predavanj, predstavitev mednarodne pisarne, univerzitetna tura, spoznavanje njihovega načina dela) nama je ostalo še dovolj časa za ogled najpomembnejših kulturno-zgodovinsko atrakcij Granade. Tako sva si ogledali Alhambro, mavrsko citadelo in palačo, ki spada med znamenitosti skupne muslimanske, judovske in krščanske zapuščine.

Študentki iz zimskega semestra Erasmus študentske izmenjave na FKPV sta nama razkazali arhitekturo arabske dinastije Almohad z nekaterimi odličnimi primeri mavrskih in moriskovskih stavb, ki se nahajajo v delu mesta, imenovanem Albaicin. Granada je znana tudi po pestrem nočnem življenju. V času najinega obiska je potekala Feria del Corpus (oblika zabavnega sejma) z zelo raznolikim družabnim programom, ki je vsekakor obogatil najino Erasmus Staff izkušnjo.

c1c2c3c4c5c6

Erasmus Staff mobilnost na Univerzi v Bratislavi

Božena Petrušič

FKPV že nekaj časa ponuja možnost Erasmus izmenjave tudi za strokovno osebje. Dolgo časa sem oklevala, predvsem zaradi nezaupanja vase glede komuniciranja in uporabe strokovne terminologije v tujem jeziku, vendar sem se končno le odločila in izbrala Univerzo v Bratislavi (University of Economics in Bratislava).

Prvi dan sem se udeležila Mednarodnega tedna v Eisenstadtu v Avstriji, kjer so nam predstavili in razkazali njihovo univerzo, potekale pa so tudi različne delavnice, v okviru katerih smo debatirali in izmenjevali izkušnje z različnih področij.

Na Univerzi v Bratislavi so me zelo prijazno sprejeli, vzdušje je bilo sproščeno in kolegialno. Večino časa sem preživela v mednarodni pisarni, kjer sem podrobno spoznala njihovo delo, razkazali smo mi celotno univerzo, udeležila sem se pa tudi predavanja predstavnika nemške ambasade g. Guntherja Verheugena, bivšega pooblaščenca EU za njeno širitev, ki je potekalo v čudovitih prostorih bratislavskega gradu.

Kljub aktivnostim in programu, ki so ga pripravili zame, mi je še vedno ostalo dovolj časa za ogled starega mestnega jedra, obiska UFO stolpa in nakupovanja … ter seveda pokušino njihovih tipičnih jedi.

Izkušnja je bila izredno pozitivna, bila sem prijetno presenečena nad njihovo odprtostjo, prijaznostjo in brez dvoma se bom v prihodnje udeležila nove izmenjave.

slika2  slika1

slika6

slika4

slika3  slika8

slika5  slika7

Erasmus Staff mobilnost na Univerzi v Barceloni

Katja Špegelj in Petra Golob

3. Erasmus Staff Week v Barceloni je potekal od 22. do 26. aprila 2013. Udeležili sva se ga Katja Špegelj in Petra Golob. Že pred odhodom sva po elektronski pošti dobili vsa navodila o poteku in tudi kratke informacije, kako se v Barceloni znajti. Najina pot do Barcelone je potekala brez problema. Celotni teden je potekal tako, da sva se ob dopoldnevih udeleževali srečanj, ki so se vsak dan odvijala na drugi fakulteti, popoldneve pa sva preživeli v odkrivanju znamenitosti Barcelone. Prvi dan smo se dobili na Ekonomsko-poslovni fakulteti, kjer smo se morali vsi Erasmusovi udeleženci predstaviti. Erasmus Staff Weeka se je udeležilo 32 udeležencev iz 25 različnih univerz/fakultet in 15 različnih evropskih držav. Midve sva bili edini predstavnici zasebne fakultete. Ta dan sva najbolj uživali ob zgodovinski in kulturni predstavitvi Barcelone. Veliko je bilo govora tudi o prazniku SAN JORDI, ki ga praznujejo 23. aprila. San Jordi je katalonski svetnik. To je tudi dan, ko si zaljubljenci izpovejo ljubezen, moški dobijo knjigo in ženske vrtnico. Praznik je pravzaprav združitev čaščenja nacionalnega svetnika, praznovanja festivala rož in dneva knjige. Leta 1923 je datum praznika rož sovpadel z dnevom knjige. 23. april 1616 je datum smrti dveh velikanov svetovne književnosti – Miguela de Cervantesa in Williama Shakespeareja. Na dan San Jordija se v Kataloniji proda 4 milijone vrtnic in več kot pol milijona knjig.

Ostale dneve smo se seznanili s predstavitvijo celotnega programa Erasmus, prihajajočimi in odhajajočimi študenti, mednarodnimi listinami, podporo študentom, predstavitvijo ostalih programov, in še in še. Imeli smo tudi debatne forume z zaposlenimi v institucijah, ki sodelujejo z univerzo in njihovimi projekti. Zadnji dan smo imeli srečanje na sedežu univerze, v mogočni stari stavbi iz 15. stoletja. Univerza v Barceloni je bila s 75 dodiplomskimi, 353 podiplomskimi in 96 doktorskimi programi leta 2011 uvrščena na prvo mesto med španskimi univerzami in na 148. mesto med svetovnimi univerzami.

Tako kot sva omenili, sva popoldneve preživljali v mestu, v katerem ti ne more biti dolgčas, saj ima ogromno znamenitosti, ki si jih v vseh popoldnevih nisva mogli ogledati. Osredotočili sva se na znamenitosti, kot so Sagrada Familija (še vedno nedokončana sveta cerkev), Parc Gűell, Montjuic z olimpijskim kompleksom, Poble Sec (španska vas), znamenita ulica La Rambla, Casa Milà oziroma La Pedrera, nogometni stadion Camp Nou. Lahko vam poveva, da je Barcelona čudovito mesto, v katerem vam ne bo dolgčas.

e1

e2

e3

e4

e5

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prijavite se na naše e-novice

Bodite obveščeni in se prijavite na naše e-novice

© 2016 - 2024

Fakulteta za komercialne in poslovne vede

, vse pravice pridržane. | Piškotki